Auteursrechten en internet

Iedere auteur heeft natuurlijk graag dat het werk wat hij of zij beschermt wordt. Dit schijnt al sinds 1912 zo te zijn. Alleen gaat dit niet echt goed met het open karakter wat internet heeft. Voor veel mensen staat internet voor het delen van informatie.

Ik doe het ook vaak, citeer artikelen, natuurlijk met bronvermelding waar ik hetgeen gevonden heb. Geen probleem lijkt mij. Maar helaas blijkt het anders in elkaar te zitten.

Afgelopen weekend begon een hele discussie omtrend weblog Cinner.com welke in een grijs verleden een geheel artikel van een ander gepubliceerd zou hebben, uiteraard wel met bronvermelding. Hier was de auteur het niet mee eens, en door middel van bureau Cozz Moss werd er een claim neergelegd.

Zeker gezien dat Cinner geen groot weblog is, vind ik het erg raar dat niet eerst contact opgenomen wordt, om bijvoorbeeld tot verwijdering over te gaan. Meteen met claims smijten lijkt mij niet de oplossing.

Het artikel op Marketingfacts bevat een hele reeks aan reacties, waaruit blijkt dat veel ‘internetters’ het hier ronduit mee eens zijn. Verder blijkt hier ook uit dat dit bureau dit soort dingen vaker doet, en hier ook met zwijgplichten werkt. Klinkt meer als een geldbron dus.

Misschien nog wel een interessantere discussie is dat dit inderdaad tegen het ‘open’ karakter van het internet ingaat. Delen van informatie, iedereen kan het publiceren. Was het een nieuwssite geweest, viel het waarschijnlijk onder nieuwsgaring en berichtgeving, wat hier gerechtelijk weer bovenuit schijnt te steken. Een ‘lifelog‘ doet dit weer niet. Komen we toch weer op een vergelijkbare discussie uit of weblogs en internetpubliceren onder de journalistiek valt. Datzelfde punt, waar ik het overigens mee eens ben, haalt Erwin Blom aan in dit artikel, waarom deze discussie er juist niet zou moeten zijn.

Kortom, een verhaal wat zijn einde nog niet kent. Een kwestie die wat mij betreft zeker het volgen waard is. Hij zou nog wel eens gevolgen kunnen hebben voor de vrijheid van het internet die we eigenijk zouden moeten omarmen.

Leave a Reply