Digitaal: kunnen onbegrensde mogelijkheden te ver gaan?

De digitale samenleving, het gaat allemaal in een vlot tempo vooruit. En ik ben niet degene die er het minste aan meedoet.
Maar soms heb ik me toch wel wat bedenkingen met wat dingen die hier schijnbaar bij horen. Zo heb ik sinds een tijdje ook een GSM met camera. Naast natuurlijk de digitale compact camera die ‘iedereen’ heeft.
Naar een beetje feest of event gaat de camera mee, en de telefoon, ja die heb je natuurlijk altijd bij je.

Erg handig, dacht ik altijd. En dat is het ook, want hoe vaak heb je niet zo’n momentje dat je echt even vast zou willen leggen. Met de GSM van tegenwoordig geen probleem, het kan zo op de gevoelige plaat vastgelegd worden. Het levert leuke shotjes op, je gaat heel anders om met fotografie. Ook erg handig bij ongelukken enzo, even snel een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

Maar, je voelt hem al aankomen, het verhaal heeft een keerzijde. Zo stond ik laatst op Appelpop en daar viel me het echt op. Vooraan staat zowat iedereen met een mobieltje of camera voor hun neus lekker te flitsen of zelfs op te nemen. En dit is zeker niet het enige evenement waar ik dit gezien heb. Natuurlijk erg leuk om later terug te kijken, dat vind ik ook. Maar ten eerste, wordt je als artiest niet gek van al dat geflits? Ik krijg echt medelijden, net alsof de hele paparazzi voor hun neus staat.

Daarnaast vraag ik me ook af of je als je de hele tijd staat te filmen, het stiekem niet voor jezelf een stuk minder leuk maakt. Als je met dat apparaat bezig bent, vergeet je dan niet zelf van het moment te genieten? Is het niet zonde om dat moment voorbij te laten gaan, alleen omdat je er digitaal materiaal van wilt hebben? Natuurlijk ik heb ook met m’n camera er gestaan, maar dit besefte ik me dus, de foto’s en filmpjes zijn het niet waard om het moment te missen. Dit is namelijk zoveel mooier en fijner dan al het digitale gedoe bij elkaar. Herinneringen zijn ook zoveel mooier dan een filmpje, dat zou het dan bijna weer kunnen verpesten.

Het toppunt wat ik gisteren nog op de radio hoorde, is dat het zelfs bij ongelukken zover is dat mensen langs de kant staan om er foto’s en filmpjes van te maken. Dan gaat die sensatiedrang van kijkers toch wel erg ver. Stiekem wordt het ook wel een beetje gestimuleerd door nieuwssites, TV, etc. Dit is voor hen waardevol materiaal wat voor niets binnen komt. Klopt, en ik ben ook nog altijd voorstander van User Generated Content. Maar wanneer gaat het te ver? Is er een grens, of zal die grens steeds meer vervagen of opgeschoven worden? Dat is een goede vraag…

Leave a Reply