Digitale radio vergunningen

Webwereld:

Ontbreken vergunningen remt digitale radio

Dinsdag, 28 december 2004 – Nederland loopt in vergelijking met andere landen achter met digitale radio omdat de benodigde vergunningen nog niet zijn verleend.

Hoewel in de meeste Europese landen de frequenties voor ‘digital audio broadcasting’ (dab), de digitale opvolger van FM, al zijn uitgegeven, is Nederland hier altijd nog niet mee gestart. Dit schrijft minister Laurens Jan Brinkhorst (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer die dinsdag openbaar is gemaakt.

“In de meeste Europese landen zijn al dab-frequenties uitgegeven”, aldus Brinkhorst. “Nederland loopt achter met de invoering van dab. Het gaat bij dab om een startende markt en de uit te geven vergunningen zijn mede bedoeld om de ontwikkeling van dab mogelijk te maken.”

Nog voordat de overheid de vergunningen heeft vergeven, verwacht Brinkhorst al problemen bij de frequentieverdeling. “Ik ga er vanuit dat bij de komende verdeling van dab-frequenties de vraag groter is dan het aanbod en dus schaarste optreedt”, schrijft Brinkhorst.

Om dergelijke problemen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden, worden ook andere technologieën bekeken. Vooralsnog bieden deze echter geen soulaas, aldus de minister. “Andere technologieën staan in vergelijking met tdab nog in de kinderschoenen ten aanzien van het operationeel gebruik.”

Verassend dat Nederland ook eens een keer achterloopt in europa qua techniek. Overigens lijkt me dit een best interresante techniek, ik ben benieuwd wat het ons gaat brengen. Ik heb me er nog niet in verdiept, maar met het vallen van het woord digitaal ga ik toch echt aan betere kwaliteit radio denken. Niet alleen de qualiteit van uitzenden maar vooral ook zonder ruis ontvangen van de radio. Lijkt me vooral fijn in de trein, waar ik graag naar een radiozender mag luisteren. Kan natuurlijk ook aan mijn brakke ontvanger liggen dat het zo ruist af en toe

Leave a Reply