Drempelvrij?

Zojuist zag ik een spotje van Drempelvrij op televisie. Het spotje ging erover dat het belangrijk is dat websites toegankelijk zijn voor iedereen. Dus ook voor gehandicapten, slechtzienden enzovoort. Prima gedachte, waar ik meer dan 100% achter sta. Zeker ook omdat ze er naar streven W3C compliant te zijn.

Maar, zoals te verwachten zit er een ‘maar’ aan dit verhaal. Een dikke maar zelfs. De leuke stichting die zorg draagt voor het geheel denkt zeker een slaatje te kunnen slaan uit deze nette dienst. Maarliefst 204 euro wordt gerekend als afdracht voor het waarmerk. Daar bovenop komen nog de kosten voor de keuring, wat volgens de site afhankelijk is van de inspectie-instelling. Wie weet wat dat nog gaat kosten.

Kijk, het idee van een breed toegankelijk internet en goede websites welke volgens de standaarden gemaakt zijn juich ik natuurlijk van harte toe. Maar door aan zo’n waarmerk dan weer een bak geld te hangen vind ik overbodig en misschien zelfs wel onbeschoft.
Tuurlijk het is een gat in de markt en bedrijven hebben het er voor over om hun website te analyseren. Maar wat ik vind is dat websites sowieso al op deze manier afgeleverd zouden moeten worden door het designbureau of waar het ding ook vanaf komt. Een stukje kwaliteit mag daar ook wel in zitten.

Daarbij komt nog dat ik het jammer vind, want het gaat tegen het open karakter dat het internet eigenlijk heeft in. Er staat een open standaard en daar gaat zo’n stichting dan met een lijstje van onbekende ijkpunten even na of je “drempelvrij” bent. Raar zaakje zelfs.

Leave a Reply