Dutch PHP Conference 2007

Na de PHP Business Seminar in april organiseerde iBuildings vorige week zaterdag (16/06/2007) de Dutch PHP Conference 2007. Soort van vervanger van de PHP Conference die naar Duitsland vertrokken was. En wij waren erbij!

Het programma zag er in ieder geval vooraf al veelbelovend uit, dus het ritje Amsterdam was het in ieder geval waard. Bleek zelfs dat de conferentie binnen korte tijd al uitverkocht was. De animo bleek enkele hondertallen groter dan verwacht.

Maar goed, over de dag zelf. Allereest werd de de dag netjes geopend door iBuildings en konden we beginnen met de eerste speaker, Cal Evans van de Zend DevZone. Hij ging het hebben over zijn first mash up. In dit geval een mash up van data van UPS in combinatie met Google Maps. Erg jammer dat de internetverbinding het niet deed, en hij het zonder live voorbeelden moest doen, maar zijn punt kwam wel aan.

Daarnaast was het de eer aan Kevlin Henney om zijn “Objects of Desire” ten gehore te brengen. Door de technische problemen moest hij het eerste kwartier vullen zonder sheets, maar met flink wat humor lukte hem dat met gemak. Daarna had hij middels zijn presentatie en frisse benadering van OO. Door het eens te vergelijken met dagelijkse, menselijke dingen geeft dat geheel nieuwe inzichten op de zaak. Kortom, met de info, zijn humor en frisse blik een erg sterke presentatie.

Na een goede lunch met lekkere sandwiches, broodjes en een lekker glas jus d’orange was het tijd voor de eerste sessie van drie gelijktijdige presentaties. Ik was voor de gelegenheid bij de presentatie van Sander van de Graaf van Webwereld en Zoom aangeschoven. Ook een toffe presentatie, met wat goede tips over performance issues met onder andere PHP en mySQL bij sites met een grootte als deze.


Even tussendoor, de schitterende laptop van Cal Evans

Daarna was voor mij “PHP Data Objects” aan de beurt door Lukas Kahwe Smith. Het ging hier bij PDO vooral over de universele tussenlaag voor benadering van databases. Zeker interessant, vooral als je flexibel wilt zijn met het mogelijk wisselen van verschillende database platformen.

In de derde sessie van drie had ik gekozen voor “MySQL Stored Procedures” door Roland Bouman van mySQL. Een erg interessante ontwikkeling, stored procedures in de nieuwe versie van mySQL. Jammer dat hij zoveel te vertellen had, en door tijdgebrek een deel moest overslaan. Ondanks dat toch de highlights mee kunnen krijgen om er verder naar te kunnen gaan kijken.

Als laatste was er nog de centrale key-note van Derick Rethans over test-driven development. Derick werkt bij eZ in Noorwegen en werkt ook nog als hobbyprojectje aan de PHP debugger Xdebug. Hij gaf ondanks zijn verkoudheid een duidelijke speech over de speerpunten van test-driven developpen binnen een organisatie.

Hierna zat het er op de borrel na alweer op. Ik vond het een geslaagde dag met veel zinvolle en interessante zaken die spelen in en rondom de PHP wereld. Wat ik wel jammer vond is dat ik niet heel veel nieuwe dingen gehoord heb. Veel al eens wat mee gedaan, of van gehoord. Misschien juist een goed teken, maar dat vond ik wel een beetje jammer.
Verder was het evenement prima geregeld, en ik kijk zeker uit naar de volgende, 14 juni 2008!

 1. Hi Roy,

  Ik ben blij dat je het geslaagde conferentie heb gehad. Ik heb het zelf ook naar mijn zin gehad.

  Inderdaad een beetje jammer dat ik wat door mijn verhaal heen moest schieten. Nu ja, volgende keer beter.

  Indien je wilt, kun je hier de dia’s bekijken:

  http://www.slideshare.net/dpc/dpc2007-mysql-stored-routines-for-php-developers-roland-bouman

  Vriendelijke groet van

  Roland Bouman
  http://rpbouman.blogspot.com/

Leave a Reply