Excursie leraren naar buitenland

Zat ik zojuist in de auto was er het nieuws op de radio.
Op dat nieuws viel me een bericht ontzettend op.

Het bericht ging erover dat docenten van ik geloof een Utrechtse school op excursie naar Turkije gingen om zo meer van de cultuur van hun leerlingen te weten te komen zodat dat weer tot een betere begeleiding van de leerlingen zou leiden.
Daarna kwamen er nog wat leerlingen aan bod (duidelijk leerlingen met in de familie ergens allochtoons bloed, aangezien ‘de’ herhaaldelijk voor ‘het’ verwisseld werd en nog meer van dat soort fouten die je maakt als je de Nederlandse taal matig beheerst. Daarnaast werd nog even met wat woorden gegooit als leraren kennis maken met ‘onze cultuur’.

Ik ben meestal nog redelijk tolerant wat deze ‘medelanders’ betreft. Maar dit GAAT ME TOCH ECHT TE VER…
Waarschijnlijk zijn de lieve leerlingen van die school ergens 2e, 3e generatie of zelfs meer. Dan ben je wat mij betreft toch echt behoorlijk NEDERLANDER. Ok, binding blijf je altijd houden met het land van je ouders/grootouders, ik ben de laatste die dat gaat ontkennen.
Maar als je hier in NEDERLAND woont ga je niet hier mensen op cursus sturen naar je geboorteland om JOUW CULTUUR te leren. Je bent in NEDERLAND dus hoor je je ook in zekere mate aan de NEDERLANDSE cultuur te houden. Van docenten die op cursus moeten lijkt me in dit geval dus zeker geen sprake.

Nogmaals ik heb over het geheel gezien geen hekel aan onze ‘medelanders’ maar dan moeten ze zich wel een beetje aan kunnnen passen. In mate de eigen cultuur behouden en trots zijn op familiebanden heb ik helemaal niks op tegen, maar je kunt ook veeeeel te ver gaan.

Leave a Reply