Identificatieplicht

Ja, ook op deze blog gaat een stukje verschijnen over de identificatieplicht. Zoals zo ongeveer bij iedereen bekend zou moeten zijn is het vanaf 1 januari verplicht om een identiteitsbewijs op zak te hebben. Dit in de vorm van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
Op zich heb ik niet zo’n moeite om mij te identificeren wanneer dat nodig is, maar er zijn toch een paar puntjes aan deze ‘actie’ waaraan ik me wel degelijk stoor.

Het doel van deze actie is het veiliger maken van de Nederlandse straten. Op zich ook niks mis mee, wie wil dat nu niet? Maar ik denk niet dat degenen die de straten onveilig maken zich laten schuwen door deze plicht. De echte criminelen kunnen gemakkelijk aan valse papieren komen dus daar zit al een probleempje. Daarnaast mag men niemand aanhouden zonder reden, voor de gewone burger maar goed ook, maar zolang een crimineel zich niet verdacht gedraagd worden deze valse papieren dus ook niet onderschept.

Dan is er nog het verhaal geldklopperij. Niemand gaat altijd zijn paspoort meenemen over straat omdat het risico te groot is dat je het kwijt raakt en het ding gewoonweg veel te lomp is om even snel ergens weg te steken. Geen probleem, dan schaf je toch even een identiteitskaart aan… Kassa! 30 euro per persoon in het laatje voor het Nederlandse rijk. Daarbij komt nog eens dat het tot een tijdje terug niet eens mogelijk was om en een paspoort en een id-kaart te bezitten. Daar is nu maar even een uitzondering voor gemaakt.

En natuurlijk nog even de boete als je je niet kunt identificeren, weer 50 euro’s klinkend in het laatje. Iedereen die aangehouden wordt voor bijvoorbeeld het rijden zonder licht (overigens prima dat ze aangehouden worden) krijgen er meteen een cadeautje van 50 euro bij als ze zich niet kunnen identificeren. Makkelijk geld, als de gemiddelde boete toch weer 50 euro meer binnen brengt.

Kortom, ik denk dat de reden van het rijk om deze maatregel in te voeren niet alleen het ‘veiliger’ maken van de straten is geweest, maar dat ze zeker ook een financieel voordeel in gedachten hebben gehad. Is dit niet zo, dan hadden ze toch is beter na kunnen denken en er achter kunnen komen dat er misschien wel andere maatregelen getroffen konden worden om de straten veiliger te maken, die misschien wel veel effectiever zouden zijn.

We zullen zien wanneer ik voor de eerste keer aangehouden ga worden, ik heb in ieder geval geen id bij me.
(de kans zal wel vrij klein zijn, aangezien ik tot nu toe nog nooit aangehouden ben )

Leave a Reply