Internetperikelen

Het zou wel eens helemaal de verkeerde kant op kunnen gaan met privacy op internet. Ik heb het er al eens eerder over gehad wat naar mijn mening vooral de nadelen van het plan waren. Maar onze altijd alerte regering is onder de mom van terrorismebestrijding steeds serieuzer aan het denken om het ook nog echt in te voeren ook.

Het idee wat ik daarvan krijg is dat tegenwoordig maar zo hard mogelijk terrorisme geroepen wordt op een idee. Is een plan totaal privacyschendend en daarbij nog eens niet haalbaar? Roep heel hard tegen de mensen dat anders de terroristen morgen op de stoep staan en ze slikken het wel.
Kijk, begrijp me niet verkeerd dat ik het niet belangrijk vind om deze meedogenloze mensen een hak te zetten, maar denk dat deze mensen toch wel door de mazen van de maatregelen heenkomen mochten ze echt willen. Hiervoor steken ze er wel zoveel tijd in en doen ze veel onderzoek.

Privacy moet gewoon bovenin het vaandel blijven staan, ookal staat er iemand met een bom om z’n nek op je stoep. Want wat je nu in principe gaat doen is de ‘goede’ mensen duperen in plaats van degenen die het verdienen.

Zelfde verhaal is eigenlijk het ‘IP-telefoonboek‘ wat vandaag in het nieuws is. Voor dit verhaal geldt weer mijn zelfde mening over kwetsbaarheid op privacy en haalbaarheid. Ik vrees alleen dat onze regering, en misschien daarbij ook de Europese leiding dit niet in wil zien, of pas in gaan zien als het daadwerkelijk te laat is.

Mooi om te zien is wel dat ISP’s zoals XS4ALL duidelijk ook grote twijfels leggen bij de plannen. XS4ALL staat als provider bekend dat ze zeer begaan zijn met de privacy van hun klanten. In het 3FM nieuws liet een woordvoerder dan ook het volgende weten:

Het is ongeveer alsof we iedereen in Nederland zouden voorzien van een enkelband en iedereen blijven volgen voor het geval iemand een keer iets kwaads doet.
En het lijkt er dus op dat daarmee elke Nederlander bij voorbaat als verdachte gezien wordt.

Conclusie die ik nog aan het hele verhaal kan binden is dat degenen die uiteindelijk over het geheel gaan beslissen totaal niet in de gaten hebben hoe de vork nu eigenlijk in de steel zit. Ze hebben totaal geen oog voor de gevolgen die het wel eens zou kunnen hebben waneer ze de beslissingen maken.
Daarbij hebben ze maar oog voor een ding, en dat is het resultaat behalen waar ze persoonlijk voor aangesproken worden. Het maakt niet uit hoe en wie er nadeel van ondervind, als dat nadeel maar niet aan henzelf toekomt.
Het medium Internet, met de vrije opzet die het nu heeft, en hoe het altijd bedoeld is zal er nog stevig onder kunnen gaan leiden.

Als laatste komt daarbij nog een opmerking over mijn twijfels of het idee uberhaupt wel haalbaar is. Ik denk dat de diverse protocollen die met het internetverkeer gebruikt worden door de hoge leeftijd die ze al hebben helemaal niet bestand zijn tegen al dit geweld. In de tijd dat ze zijn ontworpen werd er geen rekening gehouden met misbruik, omdat dat helemaal niet de opzet was voor het netwerk. Nu is het dus vrij eenvoudig om ‘gebruik’ te maken van de gaten in de protocollen, en dus ook al wordt al het verkeer vastgelegd, er vast wel een mogelijkheid is om alle pijlen te laten wijzen naar een onschuldig iemand.
Dan is dus maar de vraag, mocht je alle gegevens vastgelegd hebben, of deze gegevens wel 100% betrouwbaar zijn om ook daadwerkelijk als bewijs te dienen.

Leave a Reply