Leve het keyboard: Launchy

Een tijdje terug kwam ik Fingertips tegen op Lifehacking.nl. Die vond ik net niet fijn genoeg. Uiteindelijk ben ik bij Launchy terrecht gekomen, welke ik nu een aantal weken gebruik.

Launchy is een klein programmatje wat het beste te omschrijven is als een snelstartbalkje. Het draait op de achtergrond en je tovert het naar voren met een toetscombinatie. Hierna kun je hierin door middel van de eerste letters van de programmanaam of trefwoorden je programma of actie starten. Door hier wat intelligentie achter te stoppen, zoals auto-aanvulling, werkt dit heel plezierig.

Bij launchy worden standaard alle programma’s geindexeerd. Ook bookmarks van je browser kunnen meegenomen worden. Verder kun je zelf koppelingen aanmaken naar bijvoorbeeld een Outlook afspraak of het maken van een mailtje. Verder zijn er diverse plugins beschikbaar, waardoor je ook gegevens van andere programma’s kunt benaderen. Zo kun je als je bijvoorbeeld PuTTy gebruikt, direct vanuit Launchy ook al kiezen uit de adressen die in je voorkeurslijst staan. Ideaal!


Het is in het begin erg jezelf aanwennen om zo’n programmatje te gaan gebruiken. Maar dat gaat echt vanzelf steeds vaker. Het is gewoon zoveel makkelijker om je computer zoveel mogelijk met je toetsenbord te bedienen. Alleen al omdat het sneller is! Daarnaast is het ook nog eens beter tegen RSI, omdat muisbewegingen schadelijker zijn dan tikken op je toetsenbord. Ik vind het een echte aanrader om het eens te proberen.

Leave a Reply