Pink een traantje weg bij Windows NT

Tja, het is dan bij deze afgelopen. Na 11 jaar NT zal Microsoft zal per 1 januari de publieke ondersteuning van Windows NT Server stoppen. De support op de desktop versie van NT is al een tijdje terug gestopt. D’r zullen nog genoeg bedrijven zijn die servers op NT hebben draaien. Al is het alleen al om oude applicaties te blijven ondersteunen. Lijkt me niet dat ze allemaal nu over gaan stappen op 2000/2003. Maar eeuwige support kan natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg programma’s waar de support maar een jaar of twee te leven heeft.

Tweakers.net:

Publieke ondersteuning Windows NT stopt na 11 jaar
Middernacht 31 december zal de publieke ondersteuning van Windows NT Server 4 door Microsoft ten einde lopen. Op 1 januari 2005 komt er een einde aan de 11-jarige ondersteuning van Windows NT, het besturingssysteem waarmee Microsoft de servermarkt heeft betreden. Het softwarebedrijf had zich eerder voorgenomen om de publieke ondersteuning van deze Windows-versie al op 1 januari van dit jaar stop te zetten, maar doordat een aantal bedrijven dit niet wilde, heeft Microsoft het stoppen van de ondersteuning een jaar uitgesteld. Na 31 december 2004 zal weliswaar de publieke ondersteuning stoppen, het zal na die datum wel mogelijk blijven om support te kopen. Dat programma loopt tot en met 31 december 2006 en is bedoeld voor klanten die ondersteuning nodig hebben bij de migratie van hun Windows NT Server 4-systemen naar een nieuwere Windows Server-versie. De ondersteuning voor de desktopversie van Windows NT 4 was 1 juli 2003 al stopgezet.

Windows NT LogoWindows NT Server 4 is in augustus 1996 geïntroduceerd als de opvolger van Windows NT 3.1 en 3.51, respectievelijk in 1993 en 1995 gelanceerd. Windows NT Server 4 heeft het 8 jaar uitgehouden. In die jaren is onder meer op veiligheidsgebied veel veranderd. Microsoft heeft op die veranderingen geanticipeerd door andere ontwerpmethodes te ontwikkelen en meer tests uit te voeren op de nieuwe softwareproducten. Dat heeft stabielere en veiligere producten opgeleverd. Tegelijk werd ook duidelijk dat het niet mogelijk was om NT 4 volledig aan te passen aan de eisen van de tijd: “It has reached the point of architectural obsolescence.” Cijfers van Jupiter Research laten zien dat begin dit jaar nog veertig procent van de bedrijven gebruikmaakte van Windows NT Server 4. Naarmate het jaar vorderde is dit percentage gedaald. Onderzoek van Gartner laat zien dat nu nog 20 procent van de bedrijven deze Windows-versie gebruikt.

Leave a Reply