Rampenplan ICT Aanvallen

Treintijd is altijd goed te besteden door even wat krantjes door te lezen. Vandaag stonden er weer wat punten in die mij in het oog sprongen. Zo ook deze:

Spits!:

VVD wil rampenplan voor ICT-Aanvallen

AMSTERDAM – Er moet snel een rampenplan komen voor criminele of terroristische aanvallen op vitale computersystemen. Huidige rampenplannen voorzien daar namelijk niet in. Dit vindt Tweede-Kamerlid Zsolt SZabo van de liberalen. Szabo heeft Kamervragen gesteld aan ministers Remkes (Binnenlandse Zaken_ en De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing).
Szabo bezocht onlangs het Tech Crime Center op Schiphol en merkte dat er geen crisisbeheersplannen bestaan voor het geval als criminelen en terroristen vitale informatiesystemen aanvallen. “Het is vreemd dat er allerlei plannen klaarliggen voor het geval er een aanslag wordt gepleegd op een kerncentrale of voor het geval dat er een vliegtuig neerstort, maar als er aanvallen op computer- of informatiesystemen worden gepleegd, ligt er geen enkel draaiboek klaar”, adus het Kamerlid.

Het is inderdaad niet zo slecht opgemerkt dat informatiesystemen totaal geen bescherming hebben voor dergelijke aanvallen. Dit is al jaren een zwak punt van onze samenleving, en zal met het steeds belangrijker worden van deze systemen alleen nog maar zwakker worden. Goed dat er dus aandacht aan besteed gaat worden.
De vraag die dan bij mij opkomt is hoe ze dit dan wel willen gaan realiseren. Het lijkt me namelijk vrij moeilijk om de beveiliging van ICT infrastructuur te gaan vergelijken met rampenplannen die er liggen voor bestaande doeleinden. Dit is in de geschiedenis vaker gebeurd, onder andere bij het ontwerpen van systemen, en daar zijn ze vrij snel op terug gekomen omdat het niet werkte.

Dus de kans is vrij groot dat er een hele nieuwe analyse van het probleem gemaakt moet gaan worden om tot een oplossing voor dit probleem te komen. Alleen ik vrees dat tegen de tijd dat die analyse voltooid is de informatie alweer verouderd is. Hierdoor zie je weer het verschijnsel dat voor een ICT-probleem nooit een sluitende oplossing gekozen kan worden, aangezien de markt de oplossing weer voorbij groeit.

Maar ik ben uiterst benieuwd met welke oplossingen ze gaan komen, mocht er serieus op het plan ingegaan worden.

Leave a Reply