Solliciteren

Onlangs ben ik voor mijn afstudeerstage voor in september maar eens aan het solliciteren geslagen.
Diverse bedrijven welke me wel leuk leken, of een leuke vacature geplaatst hadden, heb ik een mailtje gestuurd. Bijna alle bedrijven reageerden vrij snel, en ik heb er een paar gesprekken uit kunnen halen.

Het is natuurlijk nooit weg om wat onderzoek te doen, dus ik ben vrolijk naar deze gesprekken gegaan. Iets wat in ieder geval zeker is, is dat hoe meer sollicitatie- gesprekken je voert, hoe beter je er in wordt. En laat dat nou net iets zijn waar ik nog beter in wil worden.

Het waren stuk voor stuk erg goede gesprekken, veelal vol enthousiasme van beide kanten. Nu heb ik alleen nog een probleempje. Na al die enthousiaste gesprekken moet ik gaan kiezen… En dat is moeilijk!

Maar goed, iets wat ik erg leuk vond kwam in een van deze gesprekken ter sprake. Het ging er over dat ik het leuk vind om veel verschillende dingen te doen. Dus mijzelf met verschillende aspecten bezig houden.

Bijvoorbeeld niet alleen het ontwikkelen van een applicatie, maar ook ontwerp, stukje klantcontact, enz. Lekker varieren dus. Dat werd opvallend gevonden, omdat mensen die aan een opleiding bezig zijn zich vooral graag willen specialiseren, zeg in programmeren, en daarna pas verder willen.

Het leek hem ook niet echt haalbaar om het hele brede pakket te blijven doen. Daar moet ik hem ook gelijk in geven, op een gegeven moment zal dat niet meer lukken. Hiermee zeg ik ook niet dat ik me nooit zal willen specialiseren, ik heb alleen hetgeen waarin ik me zou willen specialiseren nog niet gevonden. En tot die tijd zou ik graag zo veel mogelijk verschillende dingen willen doen, daar zit voor mij de uitdaging in.

Eigenlijk heb ik het veel dingen willen doen altijd al gehad. Er is nooit iets geweest waar ik echt de beste in heb willen zijn. Die drang heb ik nou eenmaal niet zo. Tuurlijk, ik wil ergens voldoende kennis van hebben, zodat ik weet waarover ik praat. Ik duik zelfs graag diep in materie. Maar dat competitiegedrag, ik heb dat niet. Vroeger was ik ook altijd met heel veel verschillende dingen bezig, iedere keer weer een nieuwe hobby of bezigheid. En niet dat ik ze niet afmaakte ofzo, in tegendeel, maar eens in de zoveel tijd was het gewoonweg weer tijd voor iets nieuws.

Dus het is eigenlijk alitjd zo geweest. Vooral veel kleinere bedrijven zien het als voordeel, dat je zo multifunctioneel inzetbaar bent. Maar de markt, en daarmee de grotere bedrijven, zijn vooral op zoek naar gespecialiseerde mensen. Daarmee zegt dat mij dus, dat ik er niet onderuit ga komen mij te specialiseren. Maar dan wel graag in iets wat ik ook echt leuk vind. Daar ga ik naar op zoek, en tot die tijd blijf ik lekker mij brede idealen nastreven.

Leave a Reply