Terreur deel zoveel

Ik heb me er in het verleden al vaker over uitgelaten, en de frustratie erover wordt alleen maar erger. Natuurlijk niet helemaal politiek correct, maar ik heb het idee dat de terreurmaatregelen benauwend aan het worden zijn.

Zo nu ook de nieuwste set aan maatregelen. Als je vertrekt van een luchthaven uit Europa, is het verboden om verpakkingen van meer dan 100ml vloeistof mee te nemen in je handbagage. Al deze verpakkingen bij elkaar moeten in een doorzichtige plastic zak gestopt worden. Deze mag weer niet meer dan 1 liter zijn.

Met andere woorden, je mag in heel Europa niet eens meer een simpel flesje water meenemen, omdat dat wellicht een terreurdreiging zou kunnen vormen.
Daarnaast loopt ook nog eens iedereen met een doorzichtig plastic zakje met kleine vloeistoffen rond op de luchthaven. Hoe lang gaat het duren voordat de gehele handbagage in zo’n plastic zakje moet? Onder het mom van veiligheid natuurlijk.

Echt, ik heb alle twijfel of d’r ook maar een enkele mogelijk incident verholpen gaat worden door deze maatregelen. Tuurlijk, er komen nieuwsberichten van mogelijke aanslagen die door deze maatregel vereideld zijn. Zou ik ook doen, anders staat het zo raar dat die maatregel niks opleverd. Maar echt aantoonbaar veiliger door zo’n zotte maatregel, ik geloof het niet.

Klein grappig lichtpuntje in dit verhaal is wel, ik moest meteen aan een aflevering van 6pack denken van ruim een jaar terug. Hier gingen ze, verkleed als politieagenten, doorzichtige plastic zakjes in een druk winkelcentrum uitdelen. Voor de handbagage, voor de veiligheid. Dat dit toen zo in het absurde getrokken werd, geeft wel een beetje aan wat voor een maatregel het nu is. Het filmpje is hier te vinden.

De conclusie die ik kan trekken is kinderlijk eenvoudig. Er is geen terreur nodig om de wereld kapot te maken. Door alleen maar mensen bang te maken met de eventuele dreiging, maken ze de wereld zelf wel kapot. Steeds meer maatregelen die de vrijheid inperken, dan is er vanzelf geen ruimte meer om mens te zijn.

Leave a Reply