Transparantie

Iets waar ik soms wel even bij stil kan staan. Internet zit tegenwoordig aardig ingebakken in de samenleving. Voor mij betekend dit dat ik aardig wat tijd in de digitale wereld rond hang. Ik heb dan eigenlijk ook een soort digitale persoonlijkheid.

Die digitale persoonlijkheid bevind zich op verschillende fora’s, communities, en de momenteel erg hippe ‘social networks’. Erg tof allemaal, mijn digitale persoonlijkheid vermaakt zich er wel.

Het internet heeft daarmee echter een zwak punt. Ik weet nog niet of ik het voor mezelf als nadeel moet beschouwen, maar het kan het op sommige momenten wel worden.

Alle informatie op internet is gewoonweg voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan dus lezen wat ik zoal schrijf, of dat nu hier op mijn blog is, een bericht op een forum, of een reactie op iemands hyve.

Nu kun je dat natuurlijk behoorlijk tegen te gaan door e-mail adressen en echte namen niet te publiceren en overal een andere nickname te gebruiken.
Ik heb hier eigenlijk altijd bewust juist niets aan gedaan. Ik gedraag mij op internet naar mijn weten ook gewoon zoals ik me in het dagelijks leven gedraag, en schrijf geen dingen die mensen niet direct van me zouden mogen weten. Zoek op mijn echte naam en je vind mijn nickname, zoek op mijn nickname en je vind een schat aan informatie over mij. Zelfs wat berichtjes op fora die wat persoonlijker getint zijn. Op zich niet erg, ook dat hoort bij mij.

Tot nu toe voor mij allemaal geen nadeel eigenlijk. Maar ja, hoe ver gaat het. Mocht er iemand ooit de bedoeling hebben om die informatie tegen mij te gaan gebruiken wordt het wel een nadeel.

En dat hoeft eigenlijk nog niet eens een persoon te zijn met iets vervelends in zijn mars. Bij een sollicitatie bijvoorbeeld zou het ook al in je nadeel kunnen zijn. Maar dan vraag ik me gelijk af, dat wanneer je eerlijk en open bent, dus transparant, is dat toch niet negatief!?

Een ding weet ik in ieder geval zeker. Ik ga mijn eigen vrijheid en plezier in deze digitale wereld er niet voor inperken. Ik doe er immers niets verkeerds mee. En zo lang anderen dat ook niet met mijn informatie doen, ben ik tevreden.

 1. Tom

  Hey Roy, ik lees dit stukje nu pas. De beste wensen voor 2008 overigens.

  Je laatste zin in dit stukje is cruciaal lijkt me. Hoe ga je dit in de gaten houden? Hoe houd je bij wat er met jouw informatie gebeurd? Ik vind dit het meest interessante vraagstuk van het hele social network gebeuren eigenlijk. Ik hoor graag van je.

  Goed gaon!
  Tom

 2. Roy

  Hey Tom, thx voor je reactie! Jij ook de beste wensen natuurlijk.

  De vragen die je stelt zijn inderdaad waarschijnlijk de belangrijkste rondom privacy op het internet. Ik ben er nog over aan het nadenken en ga er (binnenkort) zeker een artikeltje aan wijden.

Leave a Reply