WiFi Train


WiFi in de trein, het kan niet snel genoeg gaan. In tijd dat het ingevoerd gaat worden welteverstaan.

Computable meld over een test met WiFi in de hogesnelheidstrein Thalys. Deze test schijnt, in tegenstelling tot eerdere tests met WiFi in nederlandse treinen, succesvol te zijn voltooid.

Computable:
Deze test kreeg de steun van het European Space Agency (ESA) en werd gerealiseerd door de Anglo-Belgische operator 21Net met Siemens als technologische partner. Siemens België integreerde het draadloos breedbrand WiFi-netwerk in de wagons en ontwikkelde het volledige beheersysteem.

De nieuwe satellietverbinding op de Thalys moet zowel zakenmensen als treinpersoneel en privé-reizigers de kans bieden om snel en stabiel op het internet te surfen tijdens hun treinreis. De verbinding tussen trein en satelliet heeft een bandbreedte van maximaal 4 Mbit/s downstream en 2 Mbit/s upstream, vergelijkbaar met de kwaliteit van een adsl-verbinding, en biedt verschillende business- en entertainment-toepassingen. Hiermee vestigt Thalys een nieuw record.

Het pilootproject loopt drie maanden lang op één trein. Indien het succes heeft, zal Thalys zijn volledige vloot van 28 treinen op het traject Brussel-Parijs uitrusten met supersnel internet.

De reiziger krijgt bij de aankoop van zijn kartje een paswoord en een ID waarmee hij kan inloggen op de draadloze breedbandverbinding. Zodra hij inlogt, worden zijn authenticatiegegevens via satelliet doorgestuurd naar het centrale Network Operations Center (NOC) van Siemens in België. Daar bevindt zich het Network Management Center waar Siemens voor 21Net de authenticatie van de gebruikers beheert en de tijdgebaseerde facturatiegegevens verzamelt.

Klinkt leuk, als ze dit nu ook eens in de gemiddelde Nederlandse stoptrein kunnen realiseren, zou mij best goed uitkomen. In het kader van de vooruitstrevendheid van Nederland moet dat toch wel te doen zijn

Niet te duur dan graag, want ik blijf hollander he.

  1. Als dit verschijnt, en idd niet te duur is skippy, schaf ik meteen een laptop aan

Leave a Reply